در این بخش ابتدا با مفهوم کلاهبرداری آشنا می شوید. پس از آن تعریف قانونی کلاهبرداری را می خوانید. در این قسمت شرایط دقیق وقوع جرم کلاهبرداری بررسی می شود که دارای سه عنصر قانونی، روانی و مادی است.

در ادامه عنوان می شود که چطور جرم کلاهبرداری به 2 حوزه کلاهبرداری مالی و کلاهبرداری مجازی تقسیم بندی می شود و راههای وقوع آن نیز توضیح داده شده است.

سپس نوع و میزان مجازات جرم کلاهبرداری بررسی شده و مشخص می شود که بر اساس مقدار مالی که این جرم بر آن واقع شده است، کلاهبرداری به 2 بخش کلاهبرداری ساده و کلاهبرداری مشدد جدا شده و میزان مجازات هرکدام بطور کاملا تعریف می شود.

بعد از آن نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری و مدارک مورد نیاز برای شکایت مشخص شده است و البته یک نمونه شکوائیه جرم کلاهبرداری نیز در متن آمده است.

در پایان نیز 2 مسئله قانونی مهم دیگر در مورد این جرم بررسی می شود که آیا کلاهبرداری، جرمی قابل گذشت است و اینکه آیا شامل مرور زمان می شود یا خیر.

در پایان چنانچه سوالی و ابهامی در مورد جرم کلاهبرداری دارید می توانید از طریق شماره تلفن های گروه وکلای ناب با مشاوران ما صحبت کنید و یا اینکه سوالات خود را از طریق پاپ آپ ارتباط با پشتیبانی گروه وکلای ناب از طریق ارسال متن و یا ارسال وُیس در قسمت پایین صفحه سمت راست مطرح نمایید.

جرم کلاهبرداری

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66435447-021 و 09120717639

کلاهبرداری شامل موارد گوناگونی می‌شود، از جمله کلاهبرداری اینترنتی، کلاهبرداری مالی، کلاهبرداری تلفنی و دیگر روش‌هایی که افراد برای گمراه کردن دیگران و به دست آوردن اطلاعات شخصی یا پول از آنها به کار می‌برند.

کلاهبرداری بسیاری از مردم را به نحوی تحت تأثیر قرار می‌دهد. از افرادی که در خرید آنلاین شکست می‌خورند گرفته تا کسب‌ وکارهایی که به دلیل کلاهبرداری تعطیل می‌شوند. به همین دلیل، آگاهی از این موضوع و گرفتار نشدن در دام کلاهبرداران بسیار اهمیت دارد.

تعریف جرم کلاهبرداری

طبق ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال واختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود .

اگر شک دارید که ممکن است قربانی یک کلاهبرداری شده باشید، بهتر است با یک وکیل متخصص در این مورد مشاوره کرده و برای حفاظت از حقوق خود و پیشگیری از خسارت‌های احتمالی راهنمایی لازم را دریافت کنید.

گروه وکلای ناب با سالها تجربه در امر حل پروندهای مختلف جرم کلاهبرداری آماده ارائه خدمات مشاوره به شما می باشد.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

شرایط تحقق جرم کلاهبرداری

طبق قانون هر جرم برای تحقق نیاز به سه عنصر قانونی، روانی و مادی دارد. بنابراین برای تحقق جرم کلاهبرداری نیز این 3 شرط لازم است:

عنصر قانونی جرم کلاهبرداری

یعنی عملی انجام شود که طبق قانون جرم محسوب شود که در مورد جرم کلاهبرداری دروغ گفتن و استفاده از وسایل متقلبانه فریب اشخاص است.

بر این اساس صرفا گفتن دروغ کلاهبرداری محسوب نمیشود و کلاهبردار باید اسناد و مدارکی دال بر دورغ خود ارائه دهد.

به عنوان مثل اگر کسی بگوید آژانس مسافرتی دارد کلاهبردرای نکرده است.

اما اگر مجوزی بر این اساس ارائه دهد و با قصد فریب مردم پولی بابت تور مسافرتی از آنها دریافت کند، مرتکب جرم کلاهبرداری شده است.

فرد یا افرادی که به دنبال کلاهبرداری هستند، باید افراد دیگر را فریب دهند و آنها را به گمراهی بکشانند. این ممکن است از طریق دادن اطلاعات کاذب، تصویرسازی افراطی یا بدست آوردن اعتماد افراد باشد.

مطابق با ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری بعضی از عناصر قانونی جرم کلاهبرداری به شرح زیر است:

فریب دادن افراد به وجود شرکتها، تجارتخانه ها، کارخانه ها و یا موسسات موهوم
فریفتن مردم به داشتن اموال واختیارات واهی
امیدوار کردن مردم به امور غیر واقع
ترساندن مردم از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع
استفاده از اسم و یا عنوان جعلی

عنصر روانی جرم کلاهبرداری

که شامل قصد و نیت مجرم برای فریب دادن و دریافت مال یا اموال دیگران است. داشتن قصد اعمال تقلب و فریب به منظور بدست آوردن مال یا خدمات از فرد یا اشخاص دیگر از عنصر روانی جرم کلاهبرداری است. قصد تقلب به عنوان عنصر حیاتی این جرم، نشان‌دهنده نیت فرد برای فریب دادن دیگران و بدست آوردن مزایا یا منافع غیرمجاز است.

عنصر مادی جرم کلاهبرداری

در نهایت در جرم کلاهبرداری باید عمل تحصیل مال از این طریق انجام شود. یعنی حتی اگر قصد و نیت وجود داشته باشد و اعمال فریبکارانه هم انجام شود ولی کسی قربانی این عمل نشود، جرم کلاهبرداری صورت نگرفته است.

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66435447-021 و 09120717639

با توجه به پیچیدگی های قانونی در مورد جرم کلاهبرداری و راههای فراری که کلاهبرداران حرفه ای از آنها استفاده می کنند، در صورت مواجهه با چنین مواردی بهترین اقدام مشاوره با یک وکیل متخصص در این زمینه می باشد.

گروه وکلای ناب آماده ارائه خدمات مشاوره ای و قبول وکالت در زمینه کلاهبرداری است.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

حوزه های مختلف جرم کلاهبرداری

معمولاً کلاهبرداری به عنوان یک جرم در دو حوزه مختلف قابل شناسایی است: کلاهبرداری مالی و کلاهبرداری مجازی.

کلاهبرداری مالی

کلاهبرداری مالی شامل سوءاستفاده از اعتماد و سرقت مالی می‌شود. این ممکن است شامل طرح‌های سهام، تقلب‌های مالی، اوراق بهادار سرقت شده و سایر فرایندها با هدف بدست آوردن پول یا دارایی‌های دیگر افراد باشد. در این موارد، قانون جرم کلاهبرداری را معمولاً از طریق اقدامات قانونی مالی تعریف می‌کند.

اخیرا با توجه به روند ساخت و ساز در کشور علی الخصوص در شهر تهران، کلاهبرداری در زمینه پیش فروش آپارتمان بسیار اتفاق می افتد. بهتر است پیشگیری های لازم در این زمینه انجام شود.

کلاهبرداری مجازی

به عبارت دیگر، این نوع کلاهبرداری شامل استفاده از فناوری‌های مجازی و دیجیتال برای گمراهی و سرقت اطلاعات شخصی یا مالی افراد می‌شود. مثال‌هایی از این نوع فعالیت‌ها شامل فریب افراد برای انتقال پول به حساب‌های مجازی کلاهبرداران، ایجاد صفحات وب جعلی جهت جمع‌آوری اطلاعات شخصی، و نفوذ به سیستم‌های کامپیوتری برای دزدیدن اطلاعات می‌شود.

جرم کلاهبرداری مجازی

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66435447-021 و 09120717639

راههای کلاهبرداری و راههای پیشگیری از آن

کلاهبرداری ممکن است از طریق چندین روش صورت گیرد، از جمله تلفنی، ایمیل، پیام‌های متنی و حتی از طریق رسانه‌های اجتماعی. مقامات قانونی اغلب تنش رو به افداح تکنولوژی را در نظر می‌گیرند تا این نوع فعالیت‌های جرمی را پیشگیری کنند یا متخلفان را متوقف سازند.

اگر تردیدی درباره‌ی یک معامله آنلاین احساس می‌کنید، بهتر است هویت یا صحت فرد یا شرکت مقابل را اطمینان حاصل کنید. از طریق اطلاعات تماس مستقیم، مقایسه نام دامنه‌ها برای وبسایت‌ها و اطمینان از راه‌های پرداخت امن می‌توانید از خطرات کلاهبرداری در معاملات آنلاین کاسته و از حقوق خود محافظت کنید.

در اکثر کشورها، کاربران اینترنتی و مشتریان بانکی حقوق و قوانینی دارند که آنها را از جرم کلاهبرداری محافظت کند. این شامل حمایت از حقوق مشتریان و تأمین امنیت اطلاعات شخصی در فضای مجازی می‌شود.

مجازات جرم کلاهبرداری

میزان جرم کلاهبرداری بر اساس میزان مبلغ، متغیر است و مجازات های متفاوتی دارد.

همانطور که در قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری اشاره شده، مجازات جرم کلاهبرداری علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ است، می باشد.

اما از دیدگاهی دیگر جرم کلاهبرداری به دو نوع ساده و مشدد تقسیم بندی می شود.

مجازات کلاهبرداری ساده

اگر شخص مبلغ کمتر از 100 میلیون تومان در جرم کلاهبرداری بدست آورده باشد، محکوم به حبس از شش ماه تا سه سال و نیم، رد مال به متضرر و پرداخت جزای نقدی برابر مال کسب شده به صندوق دولت است.

اما اگر چنانچه این مبلغ بیشتر از 100 میلیون تومان باشد، مجرم محکوم به حبس از یک تا هفت سال، رد مال به متضرر و پرداخت جزای نقدی برابر مال کسب شده به صندوق دولت است.

موارد ذکر شده در این ماده قانونی مصادیق جرم کلاهبرداری ساده هستند. اما جرم کلاهبرداری در موارد زیر تشدید شده و مجازات آن به 2 تا 10 سال حبس، انفصال از خدمات دولتی

مجازات کلاهبرداری مشدد

اگر شخصی جرم کلاهبرداری را با یکی از روشهای زیرانجام دهد مرتکب جرم کلاهبرداری مشدد شده است:

  • اگر مرتکب خود را با عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی و به طور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی معرفی کند.

 

  • اگر مرتکب جرم کلاهبرداری خود یکی از کارکنان دولت یا موسسات و سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی و یا به طور کلی از قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و مامورین به خدمت عمومی باشد.

 

  • اگر مرتکب جرم با استفاده از تبلیغ عمومی از طریق وسایل ارتباط جمعی مثل رادیو ، تلویزیون ، روزنامه و مجله یا سخنرانی در جلسات عمومی و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی قصد فریب و کلاهبردرای داشته باشد.

 

در این صورت مجازات حبس به دوتا ده سال افزایش می‌یابد. انفصال همیشگی از خدمات دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده را نیز به همراه دارد.​همانطور که مشاهده می کنید کلاهبرداری جرائم سنگینی به همراه دارد.

شاید شما جزء افرادی باشید که به ناحق مورد اتهام در خصوص جرم کلاهبرداری قرار گرفته اید. در چنین شرایطی بهرتین کار قبل از هر اقدامی مشاوره با یک وکیل کلاهبرداری متخصص است. زیرا اقدامات نادرست شما ممکن است مجازات و جرائم جبران ناپذیری برایتان به همراه داشته باشد.

وکلای با تجربه ما در گروه وکلای ناب آماده ارائه مشاوره حقوقی در خصوص جرم کلاهبرداری به شما می باشد.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری

قربانی جرم کلاهبرداری در ابتدا باید وقوع جرم را به دادسرای محل وقوع جرم گزارش دهد و سپس شکوائیه ای برای آن تنظیم کند.

بهتر است که شکایت خود را با دقت و دقیق ثبت کنید. شامل همه اطلاعات که در دسترس دارید مانند تاریخ‌ها و اطلاعات مالی، مکان‌هایی مربوطه و اطلاعات تماس با فرد یا سازمان مرتبط باشد.

بعد از ابطال تمبر از طرف شاکی، پرونده به کلانتری محل جهت تحقیقات و گرفتن اظهارات و تحقیقات ارجاع داده می‌شود و سپس دوباره به دادسرا برگشت داده می‌شود.

سپس پازپرس پرونده شاکی را احضار کرده و سوالاتی در خصوص پرونده می‌پرسد و مدارک لازم را جویا می‌شود و بعد از آن برای متهم احضاریه ارسال می‌شود.

نکته: متهم بعد از تفهیم اتهام می‌تواند با قید وثیقه آزاد شود و ادامه پرونده در دادگاه رسیدگی می‌شود.

در این مرحله از یک وکیل می‌تواند باعث بهبود روند شکایت شما شود تا اقدامات لازم را برای ثبت و پیگیری شکایت کلاهبرداری انجام دهید.

گروه وکلای ناب آماده است در خصوص طرح شکوائیه جرم کلاهبرداری به شما مشاوره ارائه کند. با ما تماس بگیرید.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

موارد و مدارک مهم در شکایت جرم کلاهبرداری

مشخصات کامل و نشانی دقیق شاکی

مشخصات کامل و نشانی دقیق متشکی عنه

موضوع شکایت

تصویر اسناد جعل شده

زمان و مکان وقوع جرم

شرح کامل ماوقع

تصاویر فیش واریزی

مستندات پرونده در صورت وجود (صداها و تصاویر ضبط شده و تصاویر مکاتبات انجام شده و ....)

نمونه شکوائیه جرم کلاهبرداری

در این قسمت یک نمونه شکوائیه از جرم کلاهبرداری به نمایندگی آقای علیرضا نصیرپور از گروه وکلای ناب آورده شده است:

بسمه تعالی

 

شماره پرونده:

آرم قوه قضائیه
قوه قضائیه

تاریخ تقدیم: 1402/05/22

کد رهگیری

پیوست

                                                         شکوائیه
مشخصاتنامنام خانوادگینام پدرشغلمحل اقامت: شهرستان/بخش دهستان خیابان کوچه پلاک

 

شاکی

   

 

آزاد

استان آذربايجان شرقي – شهرستان مراغه – مراغه
شماره ملی:                          شماره تلفن:
متشکی عنه   

 

آزاد

 

استان البرز – شهرستان كرج – كرج

 

وكيل

 

علیرضا

 

نصیرپور

 

بهمن

 

وکیل پایه یک دادگستری

 

استان تهران – شهرستان تهران – شهر تهران – خيابان ستارخان بين كوثر اول و دوم كوچه فرشته پلاک 10 واحد4

موضوع شكايتکلاهبرداري تاریخ وقوع جرم : — محل وقوع جرم : مهرشهر میزان خسارت وارده 900,000,000:ریال
دلیل و منضمات1- وكالت نامه به شماره                               مورخ 1402/05/17 ضميمه گرديد.
2- مبايعه نامه به شماره                               مورخ 1399/04/18
باسمه تعالي
رياست محترم دادسراي عمومي انقلاب كرج
احتراما بوكالت از آقاي                                  معروض مي دارد :
حسب اظهار موكل و مبايعه نامه مورخ ،1399/04/18 آقاي                      اقدام به فروش يك دستگاه آپارتمان واقع در مهرشهر
پروژه                            به پلاک ثبتي        فرعي از         اصلي بخش كرج به مساحت      متر مي نمايد.
اخيرا موكل متوجه شده ملك موصوف توسط                          به فرد ديگري فروخته شده و ايشان در ملك متصرف مي باشد
و جناب                        نيز منكر فروش ملك به اقاي                                  نيز مي باشد .
حال بناچار عليه آقاي                         به اتهام کلاهبرداری و انتقال مال غير اقامه دعوي نموده و تقاضاي رسيدگي به موضوع تا
حصول نتيجه را دارد.
با تجديد احترام
وكيل آقاي      
علیرضا نصیرپور
امضا                     
مبلغ هزینه دادرسی

بسمه تعالی
جناب آقای/سرکار خانم . . . . . . دادیار/بازپرس محترم شعبه . . . . . دادسراي عمومي و انقلاب ناحيه  
شهيد               كرج رسیدگی و اظهارنظر فرمایید.
نام و نام خانوادگی مقام ارجاع کننده

تاریخ:                                                    امضا

شماره مرجع بانک
شماره پیگیری
تعرفه خدمات
مبلغ ابطال تمبر مالیاتی
هزینه مرکز وکلا/کانون/صندوق
جمع کل پرداختی

آیا جرم کلاهبرداری شامل مرور زمان می‌شود

طبق ماده 109 قانون مجازات اسلامی، چنانچه مبلغ کلاهبرداری کمتر از 100 میلیون تومان باشد شامل مرور زمان می‌شود ولی اگر بیشتر از این مبلغ باشد، قانون مرور زمان شامل حال مجرم نمی شود. این مسئله فقط در مورد کلاهبرداری ساده وجود دارد و شامل کلاهبرداری مشدد نمی‌شود.

آیا جرم کلاهبرداری قابل گذشت است

همانند قانون مرور زمان اگر جرم کلاهبرداری از نوع ساده و مبلغ آن کمتر از 100 میلیون تومان باشد، با رضایت شاکی قابل گذشت است و مازاد بر آن قابل گذشت نمی‌باشد.

با توجه به اینکه حل پرونده های جرائم کلاهبرداری نیازمند تجربه بالا و اشراف کامل وکیل متخصص بر تمام موارد قانونی مربوطه را دارد، دقت در انتخاب وکیل کیفری مناسب امری ضروری می‌باشد.

با توجه به اینکه حل پرونده های جرائم کلاهبرداری نیازمند تجربه بالا و اشراف کامل وکیل متخصص بر تمام موارد قانونی مربوطه است، دقت در انتخاب وکیل کیفری مناسب امری ضروری می‌باشد.

گروه وکلای تاب با بهره‌گیری از وجود وکلای مجرب در تمامی امور کیفری از جمله کلاهبرداری آماده ارائه خدمات حقوقی به شما می‌باشد.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639