در بسیاری از جوامع از جمله کشور ایران، قتل عمد یکی از جدی‌ترین جرائم تلقی می‌شود و مجازات بسیار سنگینی دارد. قتل به دو دسته قتل عمد و قتل غیر عمد تقسیم می‌شود و تفاوت آنها در عنصر معنوی و روانی آنهاست.

قتل عمد

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66431347-021

 

 

به هرحال جرم قتل عمد و قتل غیرعمد مهمترین جرائم در حقوق جزایی را دارند. در قتل عمد شخص با سوءنیت اقدام به کشتن شخصی می‌کند که مجازات‌هاس سنگین‌تری هم دارد. در حالیکه قتل غیر عمد در نتیجه حوادثی مانند تصادف در رانندگی رخ می‌دهد.

البته قتل به جز عمد و غیرعمد انواع دیگری هم دارد. مثل قتل شبه عمد و خطاء محض.

تعریف قانونی جرم قتل عمد

همانند سایر جرائم، جرم قتل عمد هم شامل سه رکن مادی، معنوی و قانونی می‌باشد که برای وقوع جرم قتل عمد هر سه عنصر باید وجود داشته باشد.

عنصر مادی جرم قتل عمد، همان عملی است که باعث مرگ فرد دیگر می‌شود. مانند حمله با چاقو یا شلیک با اسلحه

عنصر معنوی جرم قتل عمد همان قصد و نیت انجام جرم قتل عمد است که مجرم با سوءنیت قصد جان دیگری را می‌کند.

عنصر قانونی جرم قتل عمد هم طبق قانون 290 قانون مجازات اسلامی کشته شدن کسی است که جرم بر او واقع شده است.

 

مجازات قتل عمد

مجازات‌های قتل عمد قصاص و در برخی موارد دیه و حبس می‌باشد. اگر کسی که مرتکب قتل عمد می‌شود شاکی نداشته باشد و یا بتواند رضایت اولیای دم را کسب کند، قصاص نمی‌شود و مجازات او حبس از 3 تا 10 سال خواهد بود.

مجازات قصاص در جرم قتل عمد یعنی اینکه جان قاتل هم گرفته شود که البته شامل شرایطی هم می‌شود. اگر قاتل عمدی و مقتول هردو مرد باشند، حکم قصاص طبق خواسته اولیای دم قابل اجرا می‌باشد. اما اگر قاتل مرد و مقتول زن باشد، برای اجرای حکم قصاص نیاز است ولی دم نصف مبلغ دیه مرد را بپردازد.

در صورتیکه اولیای دم از قصاص صرفنظر کنند، می‌توانند درخواست دیه داشته باشند که میزان دیه بستگی به زن و یا مرد بودن مقتول دارد.

در صورتیکه که حکم قصاص برای قتل عمد انجام نشود و اولیای دم هم رضایت داده و هیچ دیه‌ای درخواست نکنند و یا اصلاً قاتل عمدی شاکی نداشته باشد، حکم حبس صادر می‌شود. مدت زمان این حبس ببرای جرم قتل عمد طبق ماده 612 قانون بین 3 تا 10 سال می‌باشد که قاضی می‌تواند با توجه به شرایط و اطلاعات موجود در پرونده، مدت زندان را تعیین کند.

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66431347-021

 

شکایت و بررسی جرم قتل عمد

حال این پرسش مطرح می‌شود که اگر جرم قتل عمدی واقع شد چگونه باید شکایت تنظیم کرد.

ثبت شکوائیه: در مورد جرم قتل عمد، اولیای دم باید شکایت خود را در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرده تا از این طریق به یکی از دادگاههای صالح ارسال شود. بهتر است اولیای دم این کار را به کمک یک وکیل متخصص قتل عمد انجام دهند.

گروه حقوقی وکلای ناب به بهره‌گیری از بهترین وکلای کیفری آماده ارائه مشاوره در زمینه قتل عمد و تنظیم شکوائیه در این مورد می‌باشد.
 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

تحقیقات مقدماتی: پس از ثبت شکایت دادسرا شروع به انجام تحقیقات مقدماتی در مورد قتل عمد مطرح شده می‌کند که شامل جمع آوری شواهد و مدارک است.

تعقیب پرونده: چنانچه ادله برای اثبات جرم قتل عمدکافی باشد، تعقیب ادامه خواهد یافت و پرونده به دادگاه کیفری فرستاده می‌شود و اگر شواهد و مدارک دال بر وقوع جرم قتل کافی نباشد، قرار منع تعقیب صادر می‌شود.

دادگاه کیفری: ادامه بررسی پرونده جرم قتل عمد در دادگاه کیفری انجام می‌شود و تمام ادله، مدارک و گفته شاهدان بررسی می‌شود.

صدور حکم: بعد از بررسی پرونده قتل عمد و تمام شواهد مدارک، دادگاه تصمیم‌گیری کرده و حکم را صادر می‌کند. این حکم طبق تعریف مجازات برای قتل عمد ممکن است شامل قصاص (گرفتن جان قاتل)، دیه (پرداخت جبرانی به خانواده مقتول)، یا حبس باشد.

از آنجا که قتل عمد جزء جرایم سنگین می‌باشد و شدیدترین مجازات را شامل می‌شود، در صورت بروز چنین مشکلی، چه به عنوان شاکی و چه به عنوان متهم قرار گرفتن به جرم قتل عمد، بهترین اقدام قبل از هر کاری مشورت با وکیل متخصص قتل عمد می‌باشد.

گروه حقوقی وکلای ناب با داشتن چندین پرونده موفق قتل در رزومه خود آماده است در تمامی مراحل دادگاه در کنار شما باشد.
 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639