جرم جعل

“جعل” یکی از مفاهیم حقوقی مهم است که در بسیاری از سیستم‌های حقوقی مورد توجه قرار دارد. در حقوق کیفری، جعل به‌طور کلی به ایجاد یا تغییر دادن مدارک یا اسناد به منظور فریب یا فریب دادن دیگران اشاره دارد.

در حقوق مدنی نیز، جعل می‌تواند به معنای تقلب یا تغییر در اسناد حقوقی مانند قراردادها یا مدارک مالکیت باشد. در این حالت، افراد متضرر از جعل می‌توانند از طریق به دادگاه مراجعه کرده و ادعای خود را مطرح کنند.

جرم جعل

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66435447-021 و 09120717639

طبق ماده 523 قانون مجازات اسلامی، جرم جعل و تزویر عبارتند از:

ساختن نوشته یا سند

ایجاد اسناد یا نوشته‌هایی که در واقعیت وجود ندارند به منظور فریب دیگران.

ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی

ساختن مهر یا امضای افراد به منظور استفاده تقلبی از آنها.

خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن

تغییر اسناد یا نوشته‌ها به صورتی که معنی یا مفهوم اصلی آنها تغییر کند.

الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن

اضافه کردن یا پاک کردن بخش‌هایی از اسناد به منظور تغییر معنا یا ایجاد تقلب.

تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی

تغییر تاریخ اسناد به منظور تغییر زمان واقعی رویدادها.

الصاق نوشته به نوشته دیگر

اضافه کردن نوشته‌ها به سند‌ها به منظور تغییر معنا.

بکار بردن مهر دیگری

استفاده از مهر‌ها و تمبرهای دیگران بدون مجوز.

جرم جعل از جمله جرائم غیر قابل گذشت است و رضایت شاکی باعث تبرئه شدن متهم نمی‌شود و او را از مجازات معاف نمی‌کند. همچنین مجازات جرم جعل قابل تعلیق نمی‌باشد.

در صورتی که شما یا کسی که شما در نظر دارید، به هر گونه جعل مورد برخورد قرار گرفته‌اید یا مورد تقلب اسناد یا مدارک قرار گرفته‌اید، بهتر است با یک وکیل یا مشاور حقوقی تماس بگیرید تا راه‌های حل این موضوع را مورد بررسی قرار دهید.

گروه وکلای ناب با سالها تجربه و حل تعداد زیادی از پرونده‌های جرم جعل آماده ارائه مشاوره و خدمات حقوقی در این زمینه می‌باشد.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

انواع جرم جعل

جرم جعل به دو دسته مادی و معنوی تقسیم می‌شود:

جرم جعل مادی

جرم جعل مادی یکی از مفاهیمی است که به شکل واضح در قانون کیفری برخی کشورها تعریف شده است. این مفهوم معمولاً به جعل یا تقلب در قالب مواد مادی یا اسناد مالی مشخص اشاره دارد و به این معنی است که فرد جاعل با یک عمل مادی یا فیزیکی تغییراتی در یک سند ایجاد می کند . بعنوان مثال : جاعل با تراش دادن یا برش دادن سند سعی در فریب دیگران دارد. مجازات‌های مرتبط با جعل مادی ممکن است شامل حبس تا ده سال، جزای نقدی سنگین، و در موارد خاص، حتی مجازات اعدام به عنوان مجازات حداکثر مجازات ممکن برای این جرم وجود داشته باشد.

جرم جعل معنوی

به معنی تغییر مستقیم در سند یا مدرکی نیست و معمولاً به فعالیت‌هایی اشاره دارد که در آن فرد یا اشخاصی به نام یا شخصیت دیگری خسارت وارد می‌کنند یا ادعاهای دروغینی را با هدف تخریب عزت و اعتبار فرد یا سازمان دیگری ارائه می‌دهند. جرم جعل معنوی منجر به مجازات‌هایی می‌شود که ممکن است شامل حبس، جریمه مالی یا حتی تحمل خسارت‌های مالی به عنوان جبران اعتبار و خسارت‌ها برای فرد یا سازمانی که تحت تأثیر این جعل معنوی قرار گرفته‌اند.

برای دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید. 66435446-021 و 66435447-021 و 09120717639

با توجه به اینکه مواد قانونی که در مورد جرم جعل وجود دارد بسیار ریز و دقیق هستند، بهترین اقدام در مواجهه با چنین موقعیت‌هایی، استفاده از مشاوره حقوقی وکیل متخصص می‌باشد.

وکیل متخصص جعل دارای نقش بسیار حیاتی در مواقعی که فردی متهم به جرم جعل می‌شود یا افرادی که به عنوان قربانیان این حوادث مورد نظر قرار گرفته‌اند، نقش مهمی دارند. وکیل‌ها از طریق ارائه مشاوره، نمایندگی در دادگاه و حفظ حقوق قانونی متهمان در شرایط حقوقی یک رویداد اهمیت دارند.

گروه وکلای ناب با بهره‌گیری از تیم حقوقی زبده و تسلط کامل بر پیچیدگی‌های قوانین مربوط به وقوع و مجازات‌های جرم جعل آماده ارائه خدمات به افرادی است که به نوعی چه متهم و چه قربانی درگیر این جرم شده‌اند.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639

مجازات جرم جعل

در ایران مجازات جرم جعل وابسته به نوع سند و شخص جاعل (سمت داشتن او در سازمان یا اداره و یا یک فرد عادی) متفاوت است. بطور کلی طبق ماده 536 قانون مجازات اسلامی هرکس در اسناد یا نوشته های غیر رسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل و تزویر آنها رامور استفاده قراردهد علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا دوسال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

اگر فرد جاعل هریک از کارمندان و مسئولان دولتی باشد طبق ماده 532 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)، علاوه بر مجازات‌های اداری و جبران خسارات وارده به حبس از یک تا پنج سال و چرداخت شش تا سی میلیون ریال محکوم خواهد شد.

استفاده از سند مجعول

علاوه بر جعل اسناد استفاده از سند مجعول یکی از جرایمی است که در حوزه جرم اعمال قانون تعزیرات حکومتی در ایران قرار دارد. واژه “سند مجعول” به معنای استفاده از سندی که به طور قصدی تقلبی تهیه شده یا تغییر یافته است، می‌باشد. این عمل ممکن است شامل تقلب در اسناد رسمی، اسناد تجاری یا هر نوع سند دیگری باشد که به نحوی جعل یا تقلب در آن اعمال شده باشد.

مراتب وقوع جرم جعل

برای اینکه جرم جعل واقع شود باید این شرایط وجود داشته باشد:

قصد و نیت ضرر رساند به دیگران یک اصل مهم در محقق شدن این جرم است

جعل بر روی اصل اسناد و مدارک انجام شود. دست بردن در کپی نوشته‌ها و مدارک باعث وقوع جرم جعل نمی‌شود

جعل باید به گونه ای اعمال شده باشد که افراد عادی نتوانند آن را تشخیص دهند و در واقع با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نباشد

جرم جعل باید بر روی اسناد واقعی انجام شده باشد و بر روی اسناد جعلی صورت نگرفته باشد

موضوع جرم صراحتاً در قانون بیان شده باشد. یعنی باید یک نوشته، سند، مهر و یا دیگر اسناد ذکر شده در قانون باشد.

این اقدامات همگی با هدف فریب و ضرر رساندن به دیگران صورت می‌گیرند و مورد پیگیری قوانین جرم‌شناسی قرار می‌گیرند.

 

جرم جعل یکی از جرائم جدی و غیر قابل بخشش در قانون می‌باشد و گذشت زمان یا شاکی نمی‌توانند عواملی برای بخشش از مجازات مرتکب این جرم باشند. مجازات افراد جاعل بسته به نوع جرم جعل و نوع سندی که جعل شده است، می‌تواند شامل حبس و/یا جزای نقدی باشد. تعیین مجازات دقیق بر اساس تشخیص دادگاه و مشخصات پرونده انجام می‌شود.

 

به همین دلیل، افرادی که متهم به جرم جعل هستند، باید در دادگاه مسئول حاکمیت قانونی محاکمه شوند و مجازات‌های تصمیم گیرنده دادگاه بر اساس اطلاعات و شواهد موجود در پرونده تعیین خواهد شد. تصمیم به بخشش از مجازات در این موارد وابسته به تشخیص قانونی نیست و مجازات‌ها معمولاً سنگین تر از جرائم عادی‌تر محسوب می‌شوند.

مراجع قانونی رسیدگی به جرم جعل

مرجعی که صلاحیت رسیدگی به این جرم را دارد دادسرای عمومی و انقلاب می‌باشد. از آنجا که اصل بر صلاحیت محل وقوع جرم می‌باشد، مراجع صالح به رسیدگی این جرم دادسرای عمومی و انقلاب محلی ست که جرم در آن حوزه اتفاق افتاده است. اگر محل وقوع جرم مشخص نباشد، دادگاه محل دستگیری به این جرم ریدگی کرده و حکم صادر می‌کند.

مدارک لازم برای طرح دعوای جعل سند

چنانچه در طرح دعوی یک فرد مشخص به جعل سند متهم شده باشد، دادگاه به تمام ادعاها در مورد آن شخص بصورت یکجا رسیدگی می‌کند. حال اگر شخص جاعل مشخص نباشد و یا شاکی ترس داشته باشد که نتواند جرم جاعل را اثبات کند، فقط به یک دعوا رسیدگی می‌شود.

با توجه به شرایط خاص وقوع جرم جعل و راههای فراری که جاعلان حرفه‌ای مسلط به آنها هستند، حتما قبل طرح از هرنوع طرح شکوائیه و دفاعیه با یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت نمایید.

وکلای مجرب ما در تیم وکلای ناب آماده ارائه هر گونه مشاوره در خصوص مطرح کردن شکایات و دفاعیات شما در خصوص وقوع جرم جعل هستند. با ما تماس بگیرید.

 021-66435446 و 66431347-021 و 09120717639